Langzaam gegaarde Spareribs van de roker.

Geserveerd op knolselderijpuree met gel van yuzu en plakje radijs microgroenten voor wat kleur en frisheid

Sparerib recept.

 Langzaam Gegaarde Spareribs – Fine Dining stijl

Ingrediënten 1,5 kilo

  • 1,5 kg spareribs (ontvliest)
  • Een goede mayo als binder voor de rub
  • Ingrediënten voor de garnering/ opmaak
  • Yuzu gel
  • Knolseldrij
  • Ingemaakte radijs microgroente (met name voor de kleur en frisheid)

Voor de Rub

Keep it simple, ik gebruik Captains Luck original.

 

Voor de BBQ spray

50% ml appel (cider) azijn.

50% ml whisky met kaneel smaak.

 

Bereidingswijze

Kruiden

Laat je ribs uit de koeling eerst op kamer temperatuur komen. Smeer je ribs in met mayo en bestrooi je ribs rijkelijk, laat ze een 15 minuten even zweten.

 Garen

Stel je roker in op 110 graden. Leg ze op de roker, gebruik bij voorkeur fruithout zoals appel, kersen, abrikozen of een mix. Na circa 1,5 uur zit de rub vast en mag je de eerste keer spritzen en dit herhaal je in totaal tot 3 keer ieder half uur. Na circa 3 uur ga je de ribben inpakken in folie of bitcherspapier. Hierna doorgaren tot 88 graden kern en dan checken met een sateprikker of dergelijke of deze naar wens kwa malsheid is. De truc is vanaf 88 graden kijken en prikken op malsheid en niet meer je blind staren op de kern temp.

Rusten

Dan inpakken voor minimaal een half uur in alu folie of slagerspapier en opbergen in een koelbox of dergelijke. Hierna aansnijden en genieten.

Richtlijnen

Normaal is het 3 uur roken tot max 70 graden kern en spritzen,  hierna nemen de ribben geen rook meer op namelijk en dan nog circa 2 uur ingepakt doorgaren tot de gewenste malsheid.

Garnering/ opmaak

Snijd de ribs in individuele botjes of kleine porties.

Serveer met:

knolselderijpuree

Gel van yuzu

Ingemaakt plakje radijs microgroenten voor frisheid

 

Wijn advies :

Witte wijn

Les Claux Côtes du Rhône Blanc, BIO

Merk: Domaine Usseglio

 

Intense biodynamische wijn. Goudgeel van kleur met rijkelijk veel aroma waarin rijp abrikozenfruit samensmelt met bloesem en een rokerige vanilletoon. In de smaak romig met milde zuren en een zeer lange aangename afdronk.

Waarom:

De frisse smaak combineert mooi met het wat vettigere vlees en de rokerige vanilletoon vult mooi de rooksmaak van het vlees aan.

 

Rode wijn

Les Claux Côtes du Rhône Rouge, BIO

Merk: Domaine Usseglio

 

Verassende biodynamische creatie. Donker van kleur met geconcentreerde aroma's van donker fruit, laurier en een hint van kruidnagel en tabak. Kracht en complexiteit met een subtiele kruidige houtomlijsting.

Waarom:

De wijn heeft tonen van donker fruit, met de rokerige smaak van tabak dit geeft dat typische vleugje rooksmaak. Het maakt deze keuze zeer geschikt voor bij gegrild of gerookt vlees. De wijn heeft  daarnaast

genoeg structuur om het vet in de spareribs te balanceren.