Herfstige Mosselhapjes met Spekjes en Appel

Ingrediënten (voor ± 4 personen als borrelhapje):

  • 500 g mosselen, schoongemaakt
  • 75 g gerookte spekblokjes
  • 1 stevige appel (bijv. Elstar), in kleine blokjes
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 tl verse tijm of salie
  • 50 ml droge cider of witte wijn
  • Peper naar smaak
  • Mini-toastjes, blini’s of kleine stukjes geroosterd brood

Bereiding:

  1. Spekjes bakken
    Bak de spekjes in een pan tot ze knapperig zijn. Haal ze eruit en zet apart.
  2. Appel en sjalot fruiten
    Fruit de appelblokjes en sjalot in het spekvet tot ze zacht zijn. Voeg tijm of salie toe.
  3. Mosselen stomen
    Voeg de mosselen en cider toe, dek af en stoom tot ze open zijn (± 5 minuten). Haal de mosselen uit de schelp en snijd grof.
  4. Meng en serveer
    Meng mosselvlees met appelmengsel en spekjes. Schep op toastjes of blini’s. Serveer warm of lauw.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn met frisse zuren en een beetje fruitigheid past hier perfect bij. Denk aan:

  • Muscadet (Loire) – fris, licht en ziltig, ideaal bij mosselen.
  • Albariño (Spanje) – fruitig met een lichte mineraliteit.
  • Chenin Blanc – zeker uit de Loire, combineert goed met appel en spek.

 

Eet smakelijk.