
Herfstige Mosselhapjes met Spekjes en Appel
Ingrediënten (voor ± 4 personen als borrelhapje):
- 500 g mosselen, schoongemaakt
- 75 g gerookte spekblokjes
- 1 stevige appel (bijv. Elstar), in kleine blokjes
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 1 tl verse tijm of salie
- 50 ml droge cider of witte wijn
- Peper naar smaak
- Mini-toastjes, blini’s of kleine stukjes geroosterd brood
Bereiding:
- Spekjes bakken
Bak de spekjes in een pan tot ze knapperig zijn. Haal ze eruit en zet apart. - Appel en sjalot fruiten
Fruit de appelblokjes en sjalot in het spekvet tot ze zacht zijn. Voeg tijm of salie toe. - Mosselen stomen
Voeg de mosselen en cider toe, dek af en stoom tot ze open zijn (± 5 minuten). Haal de mosselen uit de schelp en snijd grof. - Meng en serveer
Meng mosselvlees met appelmengsel en spekjes. Schep op toastjes of blini’s. Serveer warm of lauw.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn met frisse zuren en een beetje fruitigheid past hier perfect bij. Denk aan:
- Muscadet (Loire) – fris, licht en ziltig, ideaal bij mosselen.
- Albariño (Spanje) – fruitig met een lichte mineraliteit.
- Chenin Blanc – zeker uit de Loire, combineert goed met appel en spek.