
Proef de zomer, langzaam gegaard buikspek.
Langzaam gegaard en gemarineerd buikspek. geserveerd op een quenelle van pastinaakcrème, met een gel van appel, en een crumble van hazelnoot.
Buikspek recept.
Langzaam Gegaard Buikspek – Fine Dining Stijl
Ingrediënten (1 Kg)
- 1 kg buikspek (zonder zwoerd, bij voorkeur met een mooie vetlaag)
- 2 tenen knoflook (geraspt)
- 2 sjalotten (gesnipperd)
- 2 cm verse gember (geraspt)
- 200 ml appelsap
- 200 ml water
- 6 el ketjap manis
- 1 el honing
- 1 tl Chinese five spice
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- Goede olijf olie als binder voor de rub
- Zout en peper naar smaak
Voor de Rub
- Keep it sweet ik gebruik Captains luck Honey bomb
Voor de BBQ spray
- 50% ml appel (cider) azijn.
- 50% ml whisky met kaneel smaak.
Garnering
Quenelle van pastinaakcrème, met een gel van appel, en een crumble van hazelnoot.
Bereidingswijze
- Marinade maken
Meng in een kom: appelsap, water, ketjap manis, honing, five spice, knoflook, sjalot, gember, kaneelstokje en steranijs. - Buikspek voorbereiden
Snijd de vetkant van het buikspek kruislings in (ca. 1 cm diep). Wrijf het vlees in met zout en peper. Leg het in een ovenschaal en giet de marinade erover. Dek af en laat minimaal 12 uur marineren in de koelkast. - Langzaam garen
Verwarm de roker voor op 125 tot max 140°C. Gebruik bij voorkeur fruit rook hout zoals appel, kersen, abrikoos, of een mix. Haal het vlees uit de koelkast. laat op kamertemperatuur komen en maak het schoon en dep het droog. Olie het in met een mooie olijfolie als binder voor de rub. Bestrooi het licht met Captains luck Honey Bomb. Zet het onafgedekt in de roker en laat 4 uur garen. Richtlijn kern temperatuur 75 graden kern voor een mooie bite, of 85 graden voor een mooi mals stukje vlees. Spray na het eerste uur, elk uur even met de spray het vlees in om er voor te zorgen dat de rub niet uitdroogt. - Afwerking (optioneel krokant korstje)
Verwijder de buikspek en stel je grill of roker in op direct garen (220°C) en grill de vetkant 5-10 minuten tot deze krokant is. Let goed op dat het niet verbrandt.
Serveren
Snijd het buikspek in mooie blokjes of plakjes. Serveer met een quenelle van pastinaakcrème, een gel van appel, en een crumble van hazelnoot.
Wijn advies :
Witte wijn
Rioja Blanco Fermentado en Barrica
Merk: Luis Cañas

De neus is subtiel en elegant gecombineerd met hints van bloemen, fruit en hazelnoten. In de aanzet droog maar met voldoende zuur, verfrissend en levendig met structuur en een lekkere afdronk van rijp fruit.
Waarom:
De combinatie van de frisse tint van bloemen en fruit gecombineerd met de lichte nootsmaak past perfect bij de zoet-hartige marinade. Vooral ook erg smakelijk als je een fruitig component bij je gerecht serveert zoals een appel gelei.
Rode wijn
SyraH

Donkerrood in het glas met in de neus overduidelijk zwarte bes, bramen en kruiden. In de smaak komen dezelfde fruittonen terug, gecombineerd met tonen van vanille en tabak.
Waarom:
Lang gerookte/ gegaard buikspek heeft een rokerige smaak en is een stuk vlees wat van zich zelf een hoog vet gehalte heeft. De krachtige smaak met tinten van fruit en tabak passen hier zeer mooi bij en vullen de smaak enkel aan.