Recept van de maand: Beenham met asperges.
Deze keer een simpel bereid gerecht maar o zo lekker. De basis voor de beenham rook ik zelf vooraf, maar deze is kwalitatief ook goed aan te schaffen bij bv de Sligro.
Bereidingstijden:
- Voor de beenham (al voor gegaard) circa 45 min in net niet kokend water en circa 15 min in de oven.
- Asperges circa 10 minuten in kokend water vuur uit zetten en laten staan.
- frietjes 4 minuten op 190 graden 10 minuten rusten en daarna 5 tot 6 minuten afbakken.
Totaal ben je een ander half uur onderweg.
Ingredienten:
- Circa 1400 gr beenham (voor 5 personen)
- 2 bundeltjes asperge toppers (ik vond dat wel een tof voor de verandering)
- 5 eieren
- Aardappelen voor de frietjes
- kruiden voor de rub, ik gebruik de meest gebruikte voor varken. Ik zal wel eens een apart recept plaatsen daarvoor.
- Peterselie en sesamzaad voor de garnering
- spray bestaande uit 1/2 water 1/4 deel appel azijn en een 1/4 deel whisky naar keuze.
De zomerse dagen staan voor de deur en het is asperge tijd. Tijd voor een klassieker dus, ik heb een mooi stuk beenham kunnen scoren bij place2meat dit paart altijd mooi met asperges dus de basis ligt snel.
Ik heb de beenham eerst gepekeld en met een traditionele honing mosterd saus langzaam gegaard. Ik maak altijd meerdere stukken die de vriezer in kunnen. een goede 1,5 kilo beenham gaat ongeveer 45 tot 60 min in de oven of op de BBQ. Dus bij mij start de basis nu vanuit een ontdooid stuk beenham. Deze verwarm ik sois vide in water voor een uurtje in een net niet kokend pannetje water. In tussen kook ik wat eitjes en en kort voor de eind tijd zet ik een pannetje water op voor de asperges.
De boys willen graag frietjes erbij dus snel wat verse frietjes gesneden en de pan opgewarmd. 4 minuutjes de boel even voor frituren en 10 minuutjes laten rusten. Straks lekker op tijd afbakken tot de gewenste kleur.
Ik heb de oven al voor verwarmd op 200 graden en haal nu de beenham uit haar jasje. Ik bestrooi ze met mijn eigen all purpose BBQ rub, en plaats ze in de oven. Let op dat je al het bakvocht over brengt in je oven schaal. Dit is pure smaak en gebruiken we straks om te bedruipen.
De oven staat al lekker op 200 graden en nu kan de beenham erin. ik zet hem op 15 min en na 5 min spray ik hem nog even in met mijn bbq spray. Dit is optioneel maar o zo lekker geloof me. Een simpele spray bestaat uit 1/2 water 1/4 deel appel azijn en een 1/4 deel whisky naar keuze.
In de tussentijd breng je je asperges aan de kook, dit zachtjes laten koken voor een 10 minuutjes. Hierna mag het vuur uit en laat je het een 10 minuten staan. Voor het juiste start punt (je wilt ze ook niet te zacht) tel even een 15 + 10 + 10 = 35 minuten terug van het moment dat je de bordjes wilt opmaken.
De beenham is klaar en de rest van het menu inmiddels ook dus tijd om de bordjes op te maken. De beenham haal ik uit de oven en bedruip deze nog even lekker met het braadvocht. Laat het nu minimaal even een 10 tot 15 min staan. Doe je dit niet loop je kans dat al het vocht uit je mooie stuk vlees loopt. Geef het even de tijd om weer tot rust te komen. Na het aansnijden leg ik de plakken ham altijd lekker in dit vocht, hierdoor blijft het lekker mals en super van smaak.
Nu mooi de bordjes opmaken, paar plakjes ham, frietjes en asperges erbij, garneren met wat ei en wat je verder wenst. Ik zeg aanvallen maar.