
Herfsthapje met stokbrood, gegrilde bavette en Ardeense ui-framboos chutney
Ingrediënten (voor ca. 10 hapjes)
- 1 stokbrood (bij voorkeur rustiek of zuurdesem)
- 250 g bavette (flank steak), medium gegrild op de BBQ
- 5-6 el Ardeense ui-framboos chutney (zelfgemaakt of uit een pot)
- Zeezout & zwarte peper
- Verse tijm of rucola (optioneel voor garnering)
- Olijfolie
Bereidingswijze
- Stokbrood voorbereiden
Snijd het stokbrood in dunne plakjes van ca. 1 cm. Bestrijk licht met olijfolie en rooster kort in een pan of oven tot ze knapperig zijn. - Bavette grillen
Kruid de bavette met zeezout en peper. Grill deze op hoge temperatuur op de BBQ tot medium rare (ca. 3-4 min per kant, afhankelijk van dikte). Laat 5 minuten rusten en snijd dan in dunne plakjes dwars op de draad. - Chutney aanbrengen
Smeer op elk plakje stokbrood een laagje Ardeense ui-framboos chutney. Deze chutney geeft een zoet-hartige diepte die perfect past bij het rokerige vlees. - Vlees toevoegen
Leg een plakje bavette bovenop de chutney. Zorg dat het vlees mooi dun is gesneden voor een elegante presentatie. - Garneren
Werk af met wat verse stukjes framboos of rode bessen voor een groen tintje een blaadje rucola voor een kruidige toets. Rode wijn saus werkt ook er goed als herfstachtige smaakmaker. - Serveren
Serveer direct als warm hapje, eventueel met een glas rode wijn (bijv. Pinot Noir of Syrah) of een herfstbier.
Ardeense ui-framboos chutney
Ingrediënten (voor ca. 300 ml chutney)
- 2 grote rode uien, in dunne halve ringen
- 150 g verse of diepvries frambozen
- 75 ml rode wijnazijn
- 50 g bruine basterdsuiker
- 1 el honing
- 1 tl mosterdzaad
- ½ tl gerookt paprikapoeder (voor een rokerige toets)
- 1 laurierblad
- Snufje zout en zwarte peper
- 1 el olijfolie
Bereidingswijze
- Uien fruiten
Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de rode ui toe en bak langzaam tot ze zacht en licht gekaramelliseerd zijn (ca. 10–15 min). - Kruiden en azijn toevoegen
Voeg mosterdzaad, gerookt paprikapoeder, laurierblad, zout en peper toe. Roer goed door. Voeg dan de rode wijnazijn en bruine suiker toe. Laat even inkoken. - Frambozen en honing erbij
Voeg de frambozen en honing toe. Laat het geheel op laag vuur sudderen tot het indikt en de frambozen uit elkaar vallen (ca. 20–30 min). Roer regelmatig. - Afwerken
Verwijder het laurierblad. Proef en breng eventueel extra op smaak met zout, peper of een beetje extra azijn voor meer frisheid. - Bewaren
Laat afkoelen en bewaar in een gesteriliseerd potje. In de koelkast blijft het ongeveer 2 weken goed.
Deze chutney is heerlijk bij gegrild vlees, wild, kaasplankjes of op een herfstig broodhapje zoals met bavette.