
Herfsthapje met stokbrood, wild-worst en appel-peer-kaneel chutney
Ingrediënten (voor ca. 10 hapjes)
- 1 stokbrood (bij voorkeur rustiek of volkoren)
- 10 plakjes BBQ-worst (bijv. gerookte worst, chorizo of een kruidige braadworst)
- 5-6 el appel-peer-kaneel chutney (zelfgemaakt of uit een pot)
- Verse tijm of rozemarijn (optioneel, voor garnering)
- Een beetje roomboter of olijfolie
Bereidingswijze
- Stokbrood voorbereiden
Snijd het stokbrood in dunne plakjes van ca. 1 cm. Bestrijk licht met olijfolie of boter en rooster ze kort in een pan of oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. - Chutney aanbrengen
Smeer op elk plakje stokbrood een royale laag appel-peer-kaneel chutney. Zorg dat het niet te nat is, zodat het brood knapperig blijft. - BBQ-worst toevoegen
Leg een plakje BBQ-worst bovenop de chutney. Als de worst koud is, kun je deze kort opwarmen in een pan of oven voor extra aroma. - Garneren
Werk af met een klein takje verse tijm als herfsttoets. Eventueel een drupje balsamico-glazuur voor extra diepte. - Serveren
Serveer warm of op kamertemperatuur als borrelhapje bij een herfstige borrel met cider, rode wijn of een kruidige herfstbier.
Appel-peer-kaneel chutney
Ingrediënten (voor een potje van ca. 300 ml)
- 2 appels (bijv. Elstar of Goudreinetten), geschild en in blokjes
- 2 peren (bijv. Conference), geschild en in blokjes
- 1 kleine rode ui, fijngesnipperd
- 100 ml appelciderazijn (of witte wijnazijn)
- 75 g bruine basterdsuiker
- 1 tl kaneel
- ½ tl gemberpoeder (optioneel voor extra warmte)
- Snufje zout
- 1 tl mosterdzaad (optioneel voor een lichte pit)
- 1 handje rozijnen (optioneel voor extra zoetheid)
Bereidingswijze
- Fruit en ui voorbereiden
Doe de appel, peer en ui in een steelpan. Voeg de azijn en suiker toe. - Kruiden toevoegen
Voeg kaneel, gemberpoeder, zout en eventueel mosterdzaad en rozijnen toe. - Koken
Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens op laag vuur sudderen, ongeveer 30–40 minuten. Roer regelmatig. De chutney moet indikken en de stukjes fruit mogen zacht worden, maar niet helemaal uit elkaar vallen. - Afkoelen en bewaren
Laat de chutney afkoelen en bewaar in een gesteriliseerd potje. In de koelkast blijft het ongeveer 2 weken goed.
Deze chutney is heerlijk bij BBQ-worst, op stokbrood, maar ook bij kaasplankjes of als bijgerecht bij wild. Wil je een grotere hoeveelheid maken of het langer bewaren? Dan kan ik je helpen met een inmaakvariant. Laat maar weten!